Вести, Технологија

Како работат системите за прислушување?

БИРН, консултирајќи се со надлежни лица од СЈО и експерти за следење комуникации се обиде на „најпластичен“ начин да долови како, всушност, тече процесот на прислушување.

oprema_1

Како изгледаат системите за прислушување, како тече постапката, што се очекува да открие Специјалното јавно обвинителство кога ќе пристапи и ќе ги анализира „логовите“ од тврдината наречена УБК се само дел од прашањата што се отвораат по бурните неколку дена во Управата за безбедност и контраразузнавање.

БИРН, консултирајќи се со надлежни лица од СЈО и експерти за следење комуникации се обиде на „најпластичен“ начин да долови како, всушност, тече процесот на прислушување, кои институции се надлежни и која е улогата на секој систем одделно.

Па така, сè почнува од јавниот обвинител, кој е надлежен да поднесе барање за донесување наредба за следење на комуникациите до надлежниот суд. Барањето може да го поднесе по сопствена иницијатива или на предлог на МВР, Управата за финансиска полиција или Царинската управа.

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ НА prizma.mk