Здравје, Исхрана и Рецепти

Како правилно се приготвува и конзумира месото

Изминаа празниците, и сигурно уживавте во секое вкусно приготвено јадење. Но секое задоволство си има своја цена. Овој пат ќе упатиме поглед на месото како дел од исхраната и тоа кое е најлесно за конзумирање.

Свинското, телешкото, дивечот се тешки за дигестирање, пред се поради зголемената концентрација на холестерол. Тешкото месо е богато со јаглехидрати, протеини а помалку има хранливи минерали. Исклучиво го содржи витаминот Б1. Па може да заклучиме зошто скара и пиво е исклучително добра комбинација.

beerbbq
Пилешкото е најбогато со проетеини, минерали, а најзастапен е витамнот Ц. Затоа најдобро се припрема/конзумира со бело вино.Лесно се дегистира во организмот поради ниското ниво на масност, 100г пилешко има само 6,80г масност, за разлика од телешкото кое има 12г.

chicken
Кај рибата изостануваат витамините, но за разлика од пилешкото и дивечот е богата со минерали. Како дел од посната трпеза е поради прочистување на организмот од јаглехидратите и мастите. И сигурно се имате запрашано зошто вкусно испечената риба, ја сервираат со лимон или лимунов сок, тоа е поради калиумот кој е најзастапен минерал и само 100г филе содржи 274г калиум.

fish

За успешно приготвено јадење потребно е да ги знаете овие состојки, бидејќи секој вид на месо е посебно и се подготвува на свој начин, со своите најјаки карактеристики.